Triathlon

In 2024 zal de 1/8 triathlon plaatsvinden op 1 september. Geef je hier op: https://mylaps-registrations.com/triathlonworkum2024.

Blijf lekker fit in de zomer voor de triathlon en crossduathlon van Workum
Het is bijna zomervakantie en dan liggen veel sporten stil. Wil je toch lekker in beweging blijven, dan is het wel lekker om een doel voor ogen te hebben. En die is er! Aan het einde van de zomer is op zondag 1 september de triathlon van Workum. Met 500 meter zwemmen, 21 km fietsen en 5 km hardlopen is dit voor velen een toegankelijk sportevenement. Zwemmen kan de gehele zomer nog in het zwembad en voor de ervaring is het ook geen luxe om eens in het buitenwater te gaan zwemmen. Zorg dan wel dat je niet alleen bent. Fietsen en hardlopen is met mooi weer heerlijk. Klinken de afstanden toch nog ver, probeer dan eens een onderdeel eerst heel rustig en dat kan in de vorm van de trage triathlon. Vind je niet alle drie onderdelen leuk, dan is er dit jaar ook de mogelijkheid om in trio’s deel te nemen. Dan kan een ieder zijn/haar favoriete onderdeel doen.

Is trainen voor één evenement niet voldoende? Niet getreurd, want de crossduathlon van Workum is dit jaar op zaterdag 12 oktober. Bij deze duathlon ontbreekt het zwemonderdeel en is het fietsen (MTB) en het hardlopen op onverhard terrein, dus iets zwaarder dan de triathlon. Maar dus ook een langere aanloop om nog te trainen. Ook bij de crossduathlon is er de mogelijk om te kiezen voor je favoriete onderdeel, door als duo mee te doen. Er is een loopgroep en een wielervereniging in Workum, dus biedt veel potentiële duo’s. Inschrijven voor zowel de triathlon als de crossduathlon kan via de aanmeldpagina. Wanneer je direct voor beide inschrijft krijg je ook nog een leuke korting. Naast dat er van beide evenementen een gezamenlijk klassement wordt bijgehouden, heb je direct twee hele leuke doelen om voor te trainen op de kalender staan!

Oefenen
De 1/8e Triathlon is een mooie sportieve uitdaging, zeker voor diegenen die eens kennis willen maken met deze prachtige sport! De sportclubs in Workum bieden vaak ook een Triathlontraining aan of onderdeel ervan. De zwemverening geeft speciaal gerichte borstcrawltraining en ook ben je van harte welkom om mee te trainen met de loopgroep en/of Wielervereniging.

Vooraf is een parcoursverkenning en gezamenlijke training. Op deze verkenningsronde kun je op je gemak het parcours verkennen in groepsverband en vragen stellen aan de organisatie.

Route
De route van de 1/8 Triathlon (wedstrijd) begint midden in Workum in de Dolte, waar we samen heen lopen vanaf de wisselzone op de Stedspôle. Je zwemt 500 meter naar de Stedspôle, waar je de fiets pakt voor een mooie route door het Friese landschap van 20 km, langs de zeedijk richting Makkum, en vervolgens slingerend door de weilanden richting Workum terug. Waarna je het laatste onderdeel doet, 5 km hardlopen op een mooi afwisselend parcours om te finishen in het centrum onder luid gejuich van toeschouwers, familie en vrienden.

Súdwest-Fryslân Cup
Helaas is er dit jaar geen Súdwest-Fryslân Cup, aangezien Witmarsum heeft besloten om in 2024 geen triathlon te gaan organiseren. Volgend jaar komen zij met een alternatief, waarschijnlijk een run-bike-run en dan gaan we bekijken of er ook een bredere competitie mogelijk is. Maar daarover later meer.

Als eenmalig alternatief en ter promotie van de crossduathlon die dit jaar op 12 oktober wordt gehouden i.p.v. maart, is er dit jaar een Tri-Cross-Workum-cup. Naast de korting wanneer je voor beide gaat inschrijven, wordt er ook een klassement bijgehouden en zijn er prijzen te verdienen. Tevens wordt er een prijs verloot onder alle combi-deelnemers en ontvangt iedere combi-deelnemer een leuke attentie. Voor 2025 hopen we weer een grotere cup op te zetten.

Aanmelden
Op de aanmeldpagina vind je meer informatie over de triathlon van 1 september 2024 en kun je je direct aanmelden.

Contact
Wil je meer weten? Neem contact op met triathlonworkum@gmail.com.
Voor actuele zaken en foto’s kijk je op de Facebook-pagina van Triathlon Workum.

Organisatie Triathlon Workum
Theunis Wouda
Paulus Folmer
Dieuwke Visser
Irene de jong
Barry Lammers
Willem van der Staaij
Edwin Wielinga