Triathlon

In 2024 zal de 1/8 triathlon plaatsvinden op 1 september.

Kidstriathlon & Trage Triathlon
Zondag 1 september is de elfde editie van de triathlon van Workum. In aanloop daarvan organiseert de werkgroep van de triathlon weer een kidstriathlon op vrijdag 28 juni voor de basisscholen. Daarnaast is er in de volledige maanden juni, juli en augustus weer de mogelijkheid om op eigen tempo, eigen indeling en eigen gewenste momenten de Trage Triathlon te volbrengen. Zwemmen kan tijdens de banenzwemmomenten in zwembad de Rolpeal. Hier betaal je een los kaartje voor of je maakt gebruik van je abonnement. Het aantal baantjes dat je gaat zwemmen bepaal je helemaal zelf. Ieder baantje is er al één! Na het zwemmen ontvang je een stempel op de gratis stempelkaart. De stempelkaart is voorzien van een schitterende fiets- en looproute. De looproute is tevens nog voorzien van een kleine puzzel voor extra plezier. Je kan zelf bepalen wanneer je gaat fietsen en wanneer je gaat lopen. Na het fietsen kun je de stempel verkrijgen bij boekhandel Het Boekhuis of bij het nieuwe restaurant LOEV. De stempel na het lopen is verkrijgbaar bij El Cafetin, aan het einde van het straatje van de Harmonie of bij Hotel Workum & de Bûtenpleats. De genoemde horeca zijn naast Sportcentrum Rolpeal ideale locaties om jezelf na de inspanning even te belonen op een heerlijke versnapering. Doel van de trage triathlon is om een ieder, jong en oud te stimuleren om te bewegen en in aanraking te laten komen met de prachtige onderdelen van de triathlonsport. Waarbij de snelheid en de volgorde niet van belang zijn. Én je kan er drie maanden over doen om het te volbrengen.

Oefenen
De 1/8e Triathlon is een mooie sportieve uitdaging, zeker voor diegenen die eens kennis willen maken met deze prachtige sport! De sportclubs in Workum bieden vaak ook een Triathlontraining aan of onderdeel ervan. De zwemverening geeft speciaal gerichte borstcrawltraining en ook ben je van harte welkom om mee te trainen met de loopgroep en/of Wielervereniging.

Vooraf is een parcoursverkenning en gezamenlijke training. Op deze verkenningsronde kun je op je gemak het parcours verkennen in groepsverband en vragen stellen aan de organisatie.

Route
De route van de 1/8 Triathlon (wedstrijd) begint midden in Workum in de Dolte, waar we samen heen lopen vanaf de wisselzone op de Stedspôle. Je zwemt 500 meter naar de Stedspôle, waar je de fiets pakt voor een mooie route door het Friese landschap van 20 km, langs de zeedijk richting Makkum, en vervolgens slingerend door de weilanden richting Workum terug. Waarna je het laatste onderdeel doet, 5 km hardlopen op een mooi afwisselend parcours om te finishen in het centrum onder luid gejuich van toeschouwers, familie en vrienden.

Súdwest-Fryslân Cup
Helaas is er dit jaar geen Súdwest-Fryslân Cup, aangezien Witmarsum heeft besloten om in 2024 geen triathlon te gaan organiseren. Volgend jaar komen zij met een alternatief, waarschijnlijk een run-bike-run en dan gaan we bekijken of er ook een bredere competitie mogelijk is. Maar daarover later meer.

Als eenmalig alternatief en ter promotie van de crossduathlon die dit jaar op 12 oktober wordt gehouden i.p.v. maart, is er dit jaar een Tri-Cross-Workum-cup. Naast de korting wanneer je voor beide gaat inschrijven, wordt er ook een klassement bijgehouden en zijn er prijzen te verdienen. Tevens wordt er een prijs verloot onder alle combi-deelnemers en ontvangt iedere combi-deelnemer een leuke attentie. Voor 2025 hopen we weer een grotere cup op te zetten.

Aanmelden
Op de aanmeldpagina vind je meer informatie over de triathlon van 1 september 2024 en kun je je direct aanmelden.

Contact
Wil je meer weten? Neem contact op met triathlonworkum@gmail.com.
Voor actuele zaken en foto’s kijk je op de Facebook-pagina van Triathlon Workum.

Organisatie Triathlon Workum
Theunis Wouda
Paulus Folmer
Dieuwke Visser
Irene de jong
Barry Lammers
Willem van der Staaij
Edwin Wielinga